ט"ו בשבט הגיע...


מאת: ד"ר טלי סיני.

חג ט"ו בשבט קרב ובא ומלבד מנהגינו לצאת לטבע ולנטוע עצים, אנו מתכבדים בשלל פירות יבשים ומיני אגוזים. בנוסף לטעמם המשובח, הפירות היבשים עשירים במינרלים, בסיבים תזונתיים, ובמרכיבים נוספים בעלי יתרונות בריאותיים. הם ללא ספק תחליף מועדף לממתקים, נשנושים, ומהווים אלטרנטיבה לסוכר בהמתקת מאפים, רטבים ותבשילים.
לפני האכילה, מומלץ לשטוף אותם במים חמים, כך יהיו לא רק נקיים, אלא גם יותר רכים ואף יותר מתוקים!
בתהליך הייבוש הפירות מאבדים את רוב הנוזלים, מה שמעלה באופן יחסי את תכולת הקלוריות ורכיבי התזונה הקיימים בהם. לפיכך, ראוי להשקיע מחשבה תחילה בדרך שילובם בתפריט היומי.
הפירות היבשים מכילים בין 300-230 קלוריות ל- 100 גר´ (פי 6-4 מפירות טריים !), ולכן הם מצוינים להעשרת התפריט באנרגיה, למעוניינים לא לחרוג מהערך הקלורי המומלץ ומאיזון התפריט ניתן להיעזר בתחליפי פירות. לדוגמא: 2 יחידות בינוניות של שזיף, משמש או תמר,2 כפות צימוקים, או תאנה אחת גדולה מהווים (כל סוג) מנת פרי, המכילה כ - 60 קלוריות ( 15 גרם פחמימות).


עושרם הקלורי של הפירות היבשים מלווה בתכונות רבות וחשובות: הם עשירים בסיבים תזונתיים, אשלגן, ברזל, סידן וקרוטנואידים.

הסיבים התזונתיים מסייעים במניעת מחלות שונות ובטיפול בהן, כגון מחלות לב וכלי דם, סכרת ומחלות המעי הגס. הסיבים יוצרים תחושת שובע, מסייעים בהורדת רמות הכולסטרול בדם ומשפיעים על תנועתיות המעיים. תאנים ושזיפים מיובשים ידועים במיוחד כמקלים במצבי עצירות.
אשלגן הוא מינרל בעל חשיבות רבה באיזון הנוזלים בגוף, חיוני לתפקוד תקין של השרירים ותאי העצב, ומסייע במניעת יתר לחץ דם, ומפחית את הסיכון לאבני כליה. הפירות היבשים מכילים בממוצע 150 מ"ג אשלגן במנה. צימוקים עשירים במיוחד ומכילים כ 300 מ"ג במנה.
ברזל ממלא תפקיד חשוב בהעברת החמצן לתאי הגוף. חסר בו, מוביל לאנמיה, חוסר תיאבון, שלשולים או עצירות, ובתינוקות וילדים עלול לגרום לפגיעה בכושר הלמידה ובהתנהגות. תכולת הברזל בפירות יבשים נעה בין 2.5- 4.5 מ"ג ב - 100 גר´ פרי (1.0-0.5 מ"ג במנה). עשירים במיוחד הם המשמשים והצימוקים.
סידן מהווה רכיב עיקרי בעצמות ובשיניים והכרחי לתפקוד תקין של מערכת העצבים, השרירים וקרישת הדם. הסידן חשוב גם לויסות לחץ הדם, ולמניעת סרטן המעי הגס. מבין הפירות תאנים מכילים יותר סידן, כ- 30 מ"ג למנה.
בטא קרוטן הוא נוגד חמצון התורם להאטת תהליכי הזדקנות, ולהפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ וסרטן. בטא קרוטן הופך בגוף לויטמין A, החיוני לגדילה והתפתחות, לראייה, לבריאות העור, ולשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון. פפאיה ושזיפים מכילים כ - 30 מיקרוגרם למנה, ובמשמשים יש כ- 140 מיקרוגרם למנה.
יש לציין כי ויטמין C המצוי בפירות הולך לאיבוד בתהליך הייבוש. בנוסף, לפירות שיובשו באופן תעשייתי מוסיפים תרכובות גופרית לשימור צבעו של הפרי. תרכובות אלו עלולות לגרום לאלרגיות ולהתקפי קצרת אצל הרגישים.

הרגישים לגלוטן - שימו לב,
לעתים הפירות מקומחים למניעת הידבקות..רצוי להתרחק מהפירות היבשים המצופים באבקת סוכר (כגון תאנים, אננס מיובש, פפאיה מיובשת, בננה מיובשת וכדומה), מאחר שאין וודאות כי הם אינם מכילים גם קמח חיטה. ככל פרי, מומלץ תמיד לשטוף היטב את הפירות היבשים לפני הצריכה.

לצד הפירות המיובשים אנו נהנים בחג משקדים ומיני אגוזים. מרכיביהם התזונתיים של השקדים והאגוזים מגבירים את העניין בהם כחלק מתזונה בריאה. הם מהווים מקור אנרגיה מרוכז, עקב תכולת השומן הגבוהה שבהם (550- 700 קלוריות ב - 100 גר´ !). חשוב לציין כי הם עשירים בחומצות שומן מן הסוג הבריא, הידועות כמגנות מפני טרשת עורקים. אגוזי קליפורניה עשירים גם באומגה 3. שתי מנות אגוזים בשבוע (כ- 30 גר´) נמצאו יעילות להפחתת הסיכון למחלות לב. מומלץ מאוד לשלבם בתפריט היומי.מנת שקדים / אגוזים מכילה כ - 45 קלוריות, ובה 5-7 יחידות.
בנוסף, שקדים ואגוזים מכילים סיבים תזונתיים ותורמים מינרלים (מגנזיום, מנגן, זרחן, אבץ, סלניום וברזל), ויטמין E וויטמינים מקבוצת B.
כמו הפירות היבשים האגוזים יכולים לשמש כארוחת ביניים, הם מעניקים תחושת ‏שובע וקל להוסיפם גם כחלק ממנות רגילות: בסלטים, בממרחים ‏ובדברי מאפה.‏

לסיום,
לאחר שטעמנו ממגוון הפירות, האגוזים והשקדים, נהנו בחיק המשפחה והחברים נותר לנו לנעול נעליים נוחות ובהתאם למסורת, לצאת אל הטבע, לטיול רגלי.

חג שמח פעיל ובריא!

להצגת מאמרים ופרסום בערוץ זה, צור קשר

 

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.